Chronisch vermoeidheids syndroom

Chronisch vermoeidheids syndroom

CVS is een onbegrepen ziektebeeld. Waarschijnlijk zit er wel een fysieke oorzaak achter maar omdat dit nog niet wetenschappelijk is vast gesteld is het moeilijk voor mensen om erkenning te krijgen voor hun klachten.

De huidige standaard therapie is daarom cognitieve gedragstherapie, met als doel om te leren anders om te gaan met je vermoeidheid. Voor sommige mensen is dat nuttig maar bij anderen helpt het niet.

Toch is het bijzonder dat ook bij ziektes die wel wetenschappelijk vast te stellen zijn, zoals diabetes of reuma, de ene persoon veel meer “ziek’ is dan de ander. De ziekte doet ook iets met wie je bent. Dat geldt ook voor CVS. Een deel daarvan is bewust, een deel daarvan is onbewust. Juist dat onbewuste stuk biedt fascinerende mogelijkheden.

Een greep uit mijn ervaringen:

  • een client die door de vermoeidheid ’s morgens wanneer ze moest opstaan nog in zo’n diepe slaap was dat ze haast niet wakker kon worden. De hele ochtend bleef ze zich daardoor ellendig vallen. Door direct te communiceren met haar onbewuste kwam ik er achter dat haar onbewuste wist wanneer het tijd was om op te staan, en zij heeft haar eigen onbewuste gevraagd of ze een uurtje daarvoor minder diep mocht slapen. vanaf die dag stond ze makkelijker op, en kon ze beter functioneren.
  • visualisaties kunnen helpen om de vermoeidheid tijdelijk af te doen nemen. Wanneer je dat met zelfhypnose beheerst, en dat kan ik je leren,  kan je op belangrijke momenten er voor zorgen dat je datgene kan doen wat je op dat moment moet doen. (Dit helpt ook bij vermoeidheid waar wel een oorzaak voor is, zoals bij vermoeidheid na kanker, of vermoeidheid als bijwerking van een medicijn)
  • Vaak kan het onbewuste direct communiceren om te vertellen of oplossingen die je hebt bedacht goed zijn of niet. Ik doe dat met een techniek die “ideomotorische signalen” heeft.

Meer weten?

Wil je meer toelichting over de werking van hypnose? Of heb je vragen over de bijhorende tarieven? Dan kun je ook contact opnemen met mij via mail, whatsapp of Facebook. Zie mijn contactgegevens