Burn out

Burn out

Burn out is een crash van je mentale systeem na overbelasting. Waarschijnlijk heb je, als jou dit overkomen is, al een tijdje lang de signalen van je lichaam genegeerd dat het te veel aan het worden was. In onze maatschappij is burn out een groot probleem omdat de economie vraagt om steeds hogere productiviteit. Werkgevers vragen steeds meer van mensen. In de zorg bijvoorbeeld is het chronisch personeelsgebrek er debet aan dat mensen meer werken dan ze eigenlijk zouden moeten doen. In het onderwijs speelt het zelfde. Maar ook bij de overheid zijn er mensen die het overzicht verliezen omdat ze alleen al de mails die ze per dag krijgen niet meer verwerkt kunnen krijgen.

Als je zo hard werkt krijg je eerst problemen zoals slecht slapen, soms gaat er iets pijn doen in je lichaam. Rugpijn is een veel voorkomend fysiek signaal, hoofdpijn ook. Sommige mensen doen er langer dan normaal over om te herstellen van een griepje. Darmproblemen zijn ook een bekend waarschuwingssignaal van je lichaam dat het allemaal te veel wordt. En als je wat vaker dan anders emotioneel wordt moet je je ook afvragen waar dat vandaan komt. Omdat werkgevers niet vaak de ruimte bieden om het dan even rustiger te doen, of omdat werknemers zich te verantwoordelijk voelen voor hun werk om te vragen of het wat minder kan, worden deze signalen genegeerd. En als je een eigen bedrijf hebt, is rustig aan doen soms ook erg moeilijk. Maar je lichaam heeft een grens.

Bij burn out kun je veel aan hypnose hebben. Ik noem een paar voorbeelden:

  • je kan een betere relatie opbouwen met je lichaam, zodat je echt gaat luisteren naar de signalen die jouw lichaam je geeft. Dit is ook nuttig als je gevaar loopt op burn out maar het nog niet echt hebt.
  • je kan onderzoeken waarom je je zo verantwoordelijk voelt dat je je werk boven je eigen gezondheid hebt laten gaan.
  • sommige mensen schamen zich omdat ze hun werk niet aan kunnen. Waar komt deze schaamte vandaan? Met hypnose kun je er achter komen.
  • veel burn out klachten komen voort uit een compensatie van het gevoel dat iemand zich niet goed genoeg voelt. Een negatief zelfbeeld kan er toe leiden dat iemand steeds maar probeert het nog beter te doen. Hypnose kan je helpen om te werken aan jouw zelfbeeld, zodat je vriendelijker voor jezelf wordt en beter voor jezelf kan zorgen.
  • soms ontdekken mensen in hypnose dat ze helemaal niet het werk doen wat ze eigenlijk willen doen. De burn out wordt dan de aanleiding om op zoek te gaan naar een baan die meer voldoening en meer geluk geeft.

Meer weten?

Wil je meer toelichting over de werking van hypnose? Of heb je vragen over de bijhorende tarieven? Dan kun je ook contact opnemen met mij via mail, whatsapp of Facebook. Zie mijn contactgegevens